علائم خرابی تسمه تایم

علائم خرابی تسمه تایم

علائم خرابی تسمه تایم

تسمه تایم (تسمه زمان بندی) یا همان تسمه دندانه دار قطعه ی بسیار مهم که در موتور های احتراقی استفاده می شود

وظیفه هماهنگ‌ سازی حرکت دورانی میل‌لنگ و میل‌سوپاپ را بر عهده دارد تا سوپاپ‌ها در زمان مناسبی باز و بسته شوند و همچنین احتراق در سیلندر به درستی انجام گیرد.

تسمه تایم ها از نظر جنس به دو دسته تسمه ای و زنجیری تقسیم می شوند:

تسمه تایم: تسمه تایم معمولا از جنس مقاوم مانند پلاستیک، پلی استر، فایبرگلاس، کولار و غیره ساخته می شود تا استحکام لازم در برابر حرارت و سایش داشته باشندو به راحتی پاره نشوند. این نوع تسمه رایج‌ترین نوع تسمه تایم در خودروهای ایرانی است.
زنجیر تایم: زنجیر تایم نسبت به تسمه تایم عمر بیشتری دارند و از آلیاژهای خاصی (فولاد و دیگر فلزات) ساخته می شوند تا دوام و استحکام بالایی داشته باشند. این نوع از تسمه ها معمولا در خودرو های سنگین استفاده می شود.

زنجیر تایم معمولاً از فلز ساخته شده و دارای عمر بیشتری نسبت به تسمه‌های نمدار است. هرچند زنجیرهای تایم معمولاً در خودروهای سنگین و مدل‌های خاص استفاده می‌شوند.
زمان تعویض تسمه تایم

در هنگام خرید تسمه تایم باید به تاریخ تولید آن توجه داشته باشید به این علت که تسمه تایم ها زمان مشخصی از تولید تا نصب دارند و در غیر این صورت پوسیده شده و قابل استفاده نمیباشد. تسمه تایم حتی اگر به میزان کارکرد خود نرسیده باشد باید هر 3 سال تعویض شود. زمان تعویض تسمه تایم به شرایط مختلفی بستگی دارد، از جمله نوع خودرو، برند و مدل ماشین و شرایط رانندگی. اما به طور کلی، توصیه می‌شود تسمه تایم هر 50 هزار کیلومتر و زنجیر تایم بین 150 هزار الی 200 هزار کیلومتر تعویض شوند.
علائم خرابی تسمه تایم
روشن شدن چراغ چک

در برخی از خودروها، چراغ هشدار در داشبورد روشن می‌شود که می‌تواند نشانه‌ای از مشکلات موتور و خرابی تسمه تایم باشد.
مشکل در استارت زدن

اختلال در استارت خوردن ماشین یکی دیگر از نشانه های خرابی تسمه تایم محسوب می شود. این قطعه از اهمیت بالایی برخوردار بوده و به گونه ای تنظیم شده که کارکرد منظمی داشته باشد. تسمه تایم به نحوی عمل می کند که با هربار چرخش بادامک، میل لنگ دو بار می چرخد و دریچه های ورودی و خروجی گاز متناسب با حرکت پیستون ها باز و بسته می شوند.اگر به هر دلیلی این زمانبندی و نظم در عملکرد بادامک، میل لنگ، پیستون ها و دریچه ها برهم بخورد، بر سایر قسمت های موتور نیز اثر منفی می گذارد و در نتیجه ماشین استارت نمی خورد و یا استارت زدن آن با مشکل مواجه می شود.
مشکل در روشن شدن موتور

اگر موتور خودرو به راحتی روشن نشود می تواند مشکل از تسمه تایم باشد. توجه داشته باشید در صورتی که موتور خودرو در حال حرکت بدون هیچ علت مشخصی خاموش شد از استارت مجدد خودداری کنید زیرا به احتمال زیاد تسمه تایم پاره شده و با هر استارت سوپاپ ها و پیستون ها به هم برخورد کرده و باعث افزایش هزینه تعمیر موتور می شود.
تغییرات ظاهری

وجود ترک، خوردگی، سایش و یا پارگی از علائم خرابی تسمه تایم است و فورا باید آن را تعویض کرد. یکی از مهمترین علائم ظاهری خرابی تسمه تایم ترک ها ، خوردگی ها، سایش و یا جدا شدن بخش هایی از قطعات و دندانه های آن است که می تواند مشکلات زیادی به وجود آورد بررسی و تعویض به موقع آن ها می تواند از خسارت و هزینه های اضافی جلوگیری کند.
صدای غیرعادی موتور

صدای غیر عادی از موتور می تواند نشان دهنده ی فرسودگی یا شل شدن تسمه تایم و یا خرابی سفت کن یا هرزگرد های آن باشد.
کاهش قدرت و عملکرد موتور

افت ناگهانی و شدید قدرت و شتاب خودرو ممکن است نشان دهنده ی وجود مشکل در عملکرد تسمه تایم باشد.
لرزش غیر طبیعی موتور

لرزش غیر طبیعی موتور مخصوصا در دور پایین می تواند نشان دهنده ی جا به جا شدن تسمه تایم (عملکرد ناهماهنگ میل لنگ و سوپاپ) و یا خرابی آن باشد.
افزایش مصرف سوخت

اگر تسمه تایم دچار مشکل شده باشد به موتور و قطعات دیگر فشار زیادی وارد می کند و باعث افزایش مصرف سوخت و آلاینده ها می شود.
عدم هماهنگی سوپاپ‌ها

اگر تسمه تایم خراب باشد و به درستی کار نکند ممکن است باعث ناهماهنگی سوپاپ‌ها و پیستون‌ها شود و در برخی موارد حتی ممکن است موتور دچار آسیب جدی شود.
پیستون یا سوپاپ شکسته

شکستن پیستون یا سوپاپ یک علامت بسیار جدی و نگران‌کننده از خرابی تسمه تایم است. در برخی مواقع، ممکن است بتوانید با دیدن نشانه‌های دیگر، به موقع متوجه شوید که زمان تعویض تسمه تایم فرا رسیده است. اما اگر این تسمه را نادیده بگیرید یا متوجه خرابی آن نشوید، می‌تواند منجر به ایجاد فشار بیش از حد بر روی پیستون‌ها و سوپاپ‌ها شود. در این شرایط، زمان‌بندی حرکات موتور به هم می‌خورد و احتمال شکستن پیستون یا سوپاپ به شدت افزایش می‌یابد. این آسیب‌ها می‌توانند مشکلات بسیار جدی‌تری برای موتور خودرو به وجود بیاورند.
کشیدگی تسمه تایم

هر خودرو سایز تسمه تایم مشخص خود را دارد اگر متوجه تغییر سایز آن (کشیدگی و یا شل شدن تسمه تایم) شدید برای جلوگیر از خرابی موتور و دیگر قطعات آن تسمه تایم را عوض کنید.
کارکرد نامنظم موتور

از آن جایی که تسمه تایم وظیفه زمانبندی قطعات موتور را برعهده دارد هرگونه اختلال در عملکرد تسمه تایم می تواند باعث عملکرد نامنظم موتور شود.
دلایل خرابی تسمه تایم
کیفیت تسمه

اگر کیفیت تسمه تایم پایین باشد زودتر خراب می شود و هزینه های زیادی به بار می آورد.
عدم تنظیم صحیح

اگر تسمه تایم به درستی نصب نشده باشد ممکن است به آن تنش وارد شود و تسمه تایم پاره شود.
دما بیش از حد موتور

اگر دما موتور بیش از بالا رود (عواملی مانند خرابی سیستم خنک کننده و ..) می تواند باعث خرابی تسمه تایم شود.
حمل بار اضافی

حمل بار اضافی به صورت مکرر می تواند فشاری زیادی به تسمه تایم و موتور خودرو وارد کند.
استفاده دور موتور بالا

رانندگی مدوام با دور موتور بالا فشار زیادی به تسمه تایم و موتور می آورد.
رانندگی در شرایط سخت

رانندگی در جاده های کوهستانی و جاده های پر دست انداز تنش و فشار زیادی به تسمه تایم وارد می کند و از عمر مفید تسمه تایم می کاهد.
رانندگی با سرعت بالا

رانندگی مدوام با سرعت بالا می تواند باعث فشار زیادی به موتور و تسمه تایم وارد کند و باعث خزودتر فرسوده شدن آن شود.
سرمای موتور

اگر ضد یخ استاندارد نباشد و مایعات موتور داخل موتور منجمد شوندبا استارت زدن به تسمه تایم فشار زیادی وارد می شود وباعث پاره شدن تسمه تایم می شود.
آلودگی و گرد و غبار

گرد و غبار می تواند باعث فاسد شدن تسمه تایم و خرابی زود هنگام آن شود در نتیجه رانندگی در جاده های خاکی می تواند باعث زودتر خراب شدن تسمه تایم شود.
آب و هوای خشک

پلاستیک موجود در ترکیبات تسم تایم در آب و هوای خشک نسبت به آب و هوای معتدل زودتر خشک شده و باعث خرابی تسمه تایم و پاره شدن آن می شود.
استفاده نکردن از خودرو برای مدت طولانی

اگر خودرو برای مدت طولانی استفاده نشود (در حالت پارک باشد) تسمه تایم آن خشک و سفت شده و به راحتی پاره می شود.
خرابی هرزگرد ها

هرزگرد های تسمه تایم وظیفه تنظیم و نگه داری تسمه تایم را بر عهده دارند. سلامت و عملکرد درست آن ها باعث حفظ سلامت و عملکرد تسمه تایم خودرو می شود. انواع هرز گرد های تسمه تایم می توان به هرزگرد سفت کن تایم و سفت کن تایم ساعتی اشاره کرد. وظیفه هرزگرد های ثابت تایم محکم و ثابت نگه داشتن و پایداری تسمه تایم، کمک به انتقال نیرو و کمک به کنترل تنش های وارده به تسمه تایم است. و از وظایف هرزگردهای ساعتی کمک به عملکرد بهینه سیستم تایمینگ موتور و کمک به کنترل و تنظیم تنش های وارده بر تسمه تایم است. از این رو هر گونه مشکل در عملکرد هرزگردها و عدم تعویض به موقع آن ها می تواند خسارت زیادی به موتور خودرو وارد کند.
تست خرابی تسمه تایم

ماشین را در حالت دنده یک قرار دهیدو هل دهید. اگر خودرو حرکت کرد به این معناست که تسمه تایم پاره شدن است و باید تعویض شود. اگر خودرو حرکت نکند یعنی تسمه تایم سالم است. توجه داشته باشید اگر تسمه تایم پاره شده باشد و استارت بزنید ممکن باعث شکستگی سوپاپ ها و یا کج شدن آن ها شود و خسارت و هزینه ی زیادی به بار آورد.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

مدیریت سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس تلفنی

لطفا تامل فرمایید.