انواع دینام ماشین و بررسی 6 علت سوختن دینام ماشین
دینام در کجای ماشین قرار دارد؟
دینام در قسمت جلویی موتور نصب میشود و یک تسمه مارپیچ در اطراف آن وجود دارد. ابعاد دینام تقریباً به اندازه یک نارگیل است که با اجزای تشکیلدهنده و کارایی آن تناسب دارد.
نحوه کارکرد دینام خودرو
نحوه کار دینام ماشین بر مبنای تبدیل انرژی مکانیکی به انرژی الکتریکی است. دینام با استفاده از یک تسمه مارپیچ به موتور خودرو متصل میشود و با چرخش آن، یک میدان مغناطیسی در داخل خود ایجاد میکند.
این میدان مغناطیسی، جریان الکتریکی را در سیمپیچهای دینام برقرار میکند. جریان الکتریکی تولیدشده توسط دینام یک خواهیم جریان متناوب است که باید توسط یکسو کننده دینام به جریان مستقیم تبدیل شود. پس از آن، نظیمکننده ولتاژ دینام این جریان مستقیم را با ولتاژ مناسب به باتری خودرو انتقال میدهد.
باتری خودرو با استفاده از جریان دریافتی از دینام شارژ میشود و برق لازم برای سایر قطعات برقی خودرو را فراهم میکند.
خروجی و ولتاژ دینام ماشین
خروجی دینام به مقدار جریان برقی اشاره دارد که دینام میتواند تولید کند. منظور از ولتاژ دینام، فشار برقی است که دینام به باتری اعمال میکند. خروجی و ولتاژ دینام به چند عامل بستگی دارد:
سرعت چرخش روتور: هرچه روتور سریعتر بچرخد، جریان و ولتاژ تولیدشده بیشتر میشود.
تعداد پیچهای سیم در استاتور: هر چه تعداد پیچهای سیم بیشتر باشد، جریان و ولتاژ تولیدشده بیشتر میشود.
قدرت مغناطیسهای روتور: هر چه قدرت مغناطیسهای روتور بالاتر باشد، دینام جریان و ولتاژ بالاتری تولید میکند.
تنظیمکننده ولتاژ: تنظیم کننده ولتاژ یک قطعه الکترونیک است که ولتاژ خروجی دینام را پایش میکند و آن را در حدود ولتاژ 5 تا 15 ولت نگه میدارد.
روش تست دینام ماشین
برای تست دینام ماشین میتوانید از روشهای مختلفی استفاده کنید. برخی از روشهای رایج برای تست دینام ماشین عبارتند از:
استفاده از ولتسنج: با این روش، شما میتوانید ولتاژ خروجی دینام را با اتصال گیرههای ولتسنج به قطبهای باتری در حالت خاموش و روشن خودرو اندازهگیری کنید. اگر ولتاژ باتری در حالت روشن بیشتر از حالت خاموش باشد و با افزایش دور موتور بین ۱۳ تا ۱۴/۵ ولت نوسان کند، دینام سالم است. در غیر این صورت، ممکن است دینام خراب یا تسمه آن شل باشد.
استفاده از چراغ آزمایش: با این روش میتوانید جریان الکتریکی دینام را با وصل کردن چراغ آزمایش به قطب مثبت باتری و قطب منفی دینام در حالت روشن خودرو چک کنید. اگر چراغ آزمایش روشن شود، نشان میدهد که دینام جریان الکتریکی تولید میکند. در غیر این صورت، ممکن است دینام خراب یا کابلهای آن قطع باشد.
استفاده از دستگاه تستر دینام: با این روش، شما میتوانید عملکرد دینام را با استفاده از یک دستگاه تخصصی که به سوکت OBD-II خودرو متصل میشود، تست کنید. این دستگاه مقادیر ولتاژ، جریان، توان و درصد شارژ دینام را نمایش میدهد و خطاهای احتمالی را نیز مشخص میکند. البته گاهی اوقات ممکن است با سوختن دینام مواجه شوید، اما اصلا جای نگرانی نیست، در ادامه به دلایل سوختن دینام خودرو و تعمیر آن اشاره خواهیم کرد.
علت سوختن دینام یا خرابی ان
دلایل سوختن دینام ماشین
سوختن دینام یا خرابی آن میتواند به دلایل مختلفی رخ دهد. برخی از عوامل موثر بر خرابی دینام عبارتند از:
تمام شدن زغال دینام (با تعویض زغالها میتوانید دوباره از دینام استفاده کنید)؛
سوختن سیم پیچهای داخلی دینام (تنها کافی است آنها را تعویض کنید)؛
خرابی آفتامات دینام که مهمترین وظیفه را در عملکرد دینام یعنی تنظیم برق دینام را به عهده دارد. با تعویض آفتامات میتوان این مشکل را برطرف کرد.
گرم شدن هوا و ترافیک شهری که موجب کاهش قدرت تولید برق دینام در دور پایین موتور میشود.
سست یا قطشدگی ارتباطات بین دینام و باطری یا سایر قطعات برقی خودرو.
ساییدگی یا اره شدن تسمه شیاری که دینام را به موتور متصل میکند.
برای پیشگیری از خرابی دینام به نکات زیر توجه کنید:
در فواصل منظم، تسمه شیاری را بازدید و در صورت لزوم تعویض کنید.
در فصول گرم، بیشازحد از کولر خودرو و سایر وسایل برقی آن استفاده نکنید.
در صورت روشن شدن چراغ هشدار دینام (چراغ باطری)، سریعاً خودرو را به تعمیرگاه ببرید و علت را برطرف کنید.
در صورت احساس ضعف در نور چراغهای خودرو، باطری و دینام را چک کنید..
تعمیر دینام ماشین
تعمیر دینام ماشین یکی از دغدغههایی است که احتمالاً در طول عمر خودرو با آن روبرو میشوید. البته باید تعویض دینام خودرو را به یک فرد متخصص بسپارید.
برای تعمیر دینام ماشین، لازم است ابتدا علت خرابی آن را تشخیص دهید و سپس قطعات معیوب را تعویض یا تعمیر کنید.
برخی از علل خرابی دینام ماشین عبارتند از:
تمام شدن زغالهای دینام که باعث کاهش جریان الکتریکی میشود. در این صورت، باید زغالهای دینام را با زغالهای جدید جایگزین کنید.
سوختن سیمپیچهای دینام که باعث قطع جریان الکتریکی میشود.در این صورت، باید سیمپیچهای دینام را با سیمپیچهای جدید جایگزین یا تعمیر کنید.
خرابی آفتامات دینام که وظیفه تنظیم ولتاژ و جریان الکتریکی را بر عهده دارد. در این صورت، باید آفتامات دینام را با آفتامات جدید جایگزین یا تعمیر کنید.
شل شدن یا پاره شدن تسمه شیاری دینام که باعث کاهش چرخش دینام میشود. در این صورت، باید تسمه شیاری را با تسمه جدید جایگزین کنید.
نتیجه گیری
در این مطلب سعی کردیم اطلاعات کاملی درباره دینام خودرو در اختیار شما قرار دهیم. برای خرید انواع لوازم یدکی خودرو میتوانید با کارشناسان مجموعه چینی یدک در ارتباط باشید.