انواع شمع خودرو: بررسی 0 تا 100 انواع شمع خودرو
شمع خودرو، یکی از عناصر مهم برای فعالیت خودروهای احتراق داخلی میباشد و نقش بسیار حیاتی در راهاندازی موتور و ایجاد احتراق دارد. این قطعه کوچک از جنسها و اجزای متنوع تشکیل شده است که با همکاری هماهنگ، سبب روشن شدن خودرو میشوند. در کل میتوان انواع شمع خودرو را بر اساس کد حرارتی , جنس الکترود و بر اساس تعداد الکترود تقسیم بندی کرد. و از مهم ترین اجزای شمع خودرو میتوان موارد زیر را فهرست کرد.
عایق چینی: عایق چینی با جذب آلودگی و ارائه استحکام لازم، از شمع در برابر فشارها و حرارت مقاومت میکند. این عنصر مهم در برخی از شمعها به صورت جداپذیر طراحی شده است.
بدنهی شمع: بدنهی شمع از جنس فولاد ساخته شده و وظیفه نگهداری شمع بر روی سیلندر را بر عهده دارد. استفاده از واشر بین بدنه و سرسیلندر، جلوگیری از نفوذ مخلوط سوخت و هوا به بیرون از سیلندرها را فراهم میکند.
ترمینال شمع: ترمینال شمع بخش بالاترین بدنه است که به وایر متصل میشود و ناقل الکتریسیته به شمع محسوب میشود. این بخش در برابر زنگزدگی مقاومت بالایی دارد.
پایه شمع: پایه یا رزوه شمع، به سر سیلندر متصل شده و به اندازه مناسب با محفظه احتراق هم سطح است. اندازه و قطر پایه بستگی به نوع موتور و سرسیلندر دارد.
الکترود مثبت و منفی: الکترود مثبت در وسط چینی قرار گرفته و از آلیاژهای فولادی ساخته شده است. الکترود منفی به بدنه یا پایهشمع وصل است و از آلیاژ نیکل-کروم ساخته شده است.
گپ: فاصله بین الکترود مثبت و منفی، گپ یا شکاف جرقه نامیده میشود. این فاصله بسیار دقیق اندازهگیری و تنظیم میشود و نقش مهمی در جرقهزنی بهتر شمع ایفا میکند.
در این مقاله به بررسی انواع شمع خودرو و نحوه کارکردن آن میپردازیم. پس در این مطلب از فروشگاه لوازم یدکی خودرو های چینی چینی یدک همراه ما باشید.
شمع خودرو چیست؟
معرفی انواع خودرو همان طور که گفته شد شمع خودرو یکی از عناصر اساسی در سیستم اشتعال خودروها است که نقش بسیار حیاتی در عملکرد و کارایی موتور دارد. این قطعه کوچک، ولی اساسی، به منظور ایجاد جرقههای الکتریکی برای اشتعال مخلوط هوا و سوخت در اتاق سوخت موتور مورد استفاده قرار میگیرد. از طراحی و کیفیت شمع خودرو به عنوان یک عامل اساسی در تضمین عملکرد بهینه و افزایش راندمان موتور خودرو حکایت میشود. شمع خودرو متشکل از قسمتهای مختلفی هستند که هر کدام وظایف خاصی را انجام میدهند. نخستین بخش این شمعها، الکترود مثبت است که باعث ایجاد جرقه الکتریکی میشود. الکترود منفی نیز نقش مهمی را در این فرآیند دارد و در تشکیل مخلوط سوخت و هوا که به موتور منتقل میشود، مشارکت دارد. همچنین برخی از شمعها دارای تکنولوژیهای پیشرفتهای هستند که به بهبود اشتعال و بهرهوری سوخت کمک میکنند. نکته مهمی که باید به آن توجه کنید تاثیر تعویض منظم شمع خودرو بر روی عملکرد خودرو میباشد زیرا شمعهای فرسوده یا آلاییده ممکن است باعث کاهش توان موتور، افزایش مصرف سوخت، و حتی آلودگی گازهای خروجی شود. بنابراین، توصیه میشود که شمعهای خودرو به صورت دورهای تعویض شوند تا عملکرد بهینه موتور حفظ شود و از مشکلات احتمالی جلوگیری گردد. به طور کلی، شمع خودرو نقش بسیار حیاتی در اجتناب از مشکلات فنی و بهبود عملکرد خودرو دارد. این قطعه کوچک اما اساسی به عنوان یکی از عوامل کلیدی در سیستم اشتعال موتورها، به بهبود بهرهوری سوخت و کاهش انتشارات مضر تاثیر گذار است. شمع خودرو دارای انواع مختلفی میباشد که در ادامه هرکدام را به صورت جداگانه مورد بررسی قرار میدهیم.
انواع شمع خودرو
شمع مسی:
الکترود مرکزی این نوع شمع ها یک هسته مسی است که با آلیاژ نیکل پوشانده شده است. این شمع بزرگترین قطر را در بین شمع های دیگر دارد، بنابراین برای تولید جرقه به ولتاژ بیشتری نیاز دارد. آلیاژ نیکل ماده ای است که نرم و بادوام نیست، بنابراین شمع مسی خودرو در زمان کمتری در مقایسه با دیگر انواع شمع خودرو باید تعویض شود. برخی از خودروها به گونه ای طراحی شده اند که با وجود طول عمر کمتر از شمع های مسی استفاده می کنند. مزایا:
ارزان
مناسب برای وسایل نقلیه قدیمی که قبل از سال 1980 ساخته شده اند
در شرایط فشرده سازی بالا یا توربوشارژ به خوبی عمل می کند
معایب:
طول عمر کوتاه تر
نیاز به ولتاژ بیشتری دارند
شمع های ایریدیومی:
شمع ایریدیومی
شمع های ایریدیوم بیشترین دوام را دارند زیرا ایریدیوم سخت تر و بادوام تر از پلاتین است. این شمع ها دارای یک الکترود مرکزی کوچک هستند که برای تولید جرقه به ولتاژ کمتری نیاز دارد. این مزایا در قیمت بالاتر منعکس می شود. بسیاری از تولیدکنندگان خودرو در حال حاضر از شمعهای ایریدیوم در خودروهای خود استفاده میکنند، بنابراین مهم است که هنگام تعویض شمعها به جای کاهش درجه پلاتین یا مس/نیکل، از ایریدیوم استفاده کنند زیرا شمع های خودرو ساخته با پلاتین یا نیکل می تواند بر عملکرد خودرو تأثیر منفی بگذارد. مزایا:
احتراق کامل تر نسبت به سایر شمع های خودرو
طول عمر طولانی تر
نیاز به ولتاژ کمتر
معایب:
گران قیمت تر
شمع پلاتینیوم تک:
شمع پلاتینوم تک شبیه شمع مس/نیکل است، با این تفاوت که الکترود مرکزی آن به جای تنها آلیاژ نیکل، یک دیسک پلاتین میباشد که به نوک آن جوش داده شده است. فلز پلاتین قبل از فرسوده شدن بیشتر از آلیاژ نیکل دوام می آورد. این دوشاخه ها همچنین گرمای بیشتری تولید می کنند که باعث کاهش تجمع کربن می شود. این ماده برای خودروهای جدید با سیستم جرقه زنی کویل روی دوشاخه توصیه میشود. مزایا:
طول عمر طولانی تر
کاهش تجمع کربن
معایب:
گران قیمت تر
شمع پلاتینیوم دوبل:
شمع های دوبل پلاتین دارای پوشش پلاتین روی هر دو الکترود مرکزی و زمینی هستند. این نوع شمع خودرو نسبت به سایر شمع های خودرو دیگر کارآمدتر و ماندگارتر میباشد که این شمع ها را به یک انتخاب عالی برای سیستم جرقه زنی خودرو تبدیل می کند. در این نوع سیستم سایش بیشتری بر روی هر دو الکترود اعمال میشود. در این نوع سیستم جرقه زنی ، هر کویل احتراق دو شمع را به طور همزمان روشن می کند، یکی در سیلندر بخش فشرده سازی خودرو و دیگری در سیلندر اگزوز. همچنین این سیستم جرقه زنی نسبت به سیستم های احتراق توزیع کننده بهبود یافته است. مزایا:
ماندگار و کارآمد تر
معایب:
گران قیمت
شمع های نقره ای:
شمع های نقره ای خودرو نسبت به سایرین کمتر رایج هستند و دارای نوک الکترودهای با روکش نقره هستند. این نوع شمع خودرو نسبت به شمعهای ایریدیوم یا پلاتین دوام کمتری دارند. آنها اغلب در خودروها و موتورسیکلت های قدیمی اروپایی استفاده میشدند. مزایا:
بهترین هدایت حرارتی
معایب:
طول عمر کم
چگونه شمع مناسب خودرو خود را انتخاب کنم؟
نحوه انتخاب شمع مناسب خودرو برای پیدا کردن شمع های توصیه شده برای خودروی خود، دفترچه راهنمای خود را بررسی کنید. اگر دفترچه راهنمای شما شمع های ایریدیوم را مشخص کرده باشد، به شمع های جرقه ای پلاتینیوم یا شمع های مسی تنزل ندهید. در صورت کاهش رتبه، خطر عملکرد ضعیف موتور را تهدید می کند. همچنین می توانید برای راهنمایی در مورد انتخاب بهترین شمع برای ماشین خود با مکانیک خود مشورت کنید.
مزایا و معایب شمع های خودرو با الکترود منفی چیست؟
مقایسه شمع های خودرو با الکترود منفی
شمعهای خودرو با الکترود منفی، انواعی از شمعهای خودرو هستند که دارای الکترود منفی بیشتر از یک عدد هستند. این الکترودها به پایه شمع متصل شده و اطراف آنها قرار دارند. تعداد الکترودهای منفی میتواند از یک تا چهار عدد متغیر باشد. این شمعها بر اساس تعداد الکترودها به دو، سه و چهار زمانه تقسیم میشوند. طول عمر شمعهای چند الکترودی نسبت به تک الکترودیها بیشتر است، زیرا تعدد قطبهای منفی باعث تاخیر در خوردگی آنها میشود. از مهم ترین مزایا و معایب میتوان به موارد زیر اشاره کرد. مزایا:
احتراق کامل: شمعهای با الکترود منفی چندگانه موجب احتراق کامل سوخت در مخلوط هوا و سوخت میشوند، که این امر به بهبود کارایی موتور و افزایش بازده انرژی منجر میشود.
انتشار شعله بهتر: این نوع شمعها توانایی بهتری در انتشار شعله دارند، که موجب افزایش کارایی احتراق و کاهش آلایندههای مخرب میشود.
کد حرارتی بالا: شمعهای با الکترود منفی چندگانه دارای بازده یا کد حرارتی بالایی هستند، که میتواند به بهبود کارایی موتور کمک کند.
راحتی در روشن کردن در هوای سرد: این نوع شمعها قادر به روشن کردن موتور در هوای سرد به راحتی و با سرعت بیشتری هستند.
خوردگی یکنواخت: خوردگی الکترودها در شمعهای با الکترود منفی چندگانه یکنواخت و همزمان است، که موجب بهبود عمر مفید شمع میشود.
معایب:
گران قیمت: شمعهای با الکترود منفی چندگانه معمولاً گرانتر از شمعهای تک الکترودی هستند، که ممکن است هزینه تعویض آنها بیشتر باشد.
قابلیت تنظیم گپ: گپ در این نوع شمعها قابل تنظیم نیست و در صورت خرابی، شمع باید کاملاً تعویض شود.
عدم ملزوم به هر موتور: این نوع شمعها برخی اوقات برای هر نوع موتور و خودرو مناسب نیستند و باید تأیید سازنده را داشته باشند.
فرق بین شمع خودرو سرد, گرم و نیمه گرم چیست؟
فرق بین شمع خودرو سرد, گرم و نیمه گرم
تفاوت بین انواع شمعهای خودرویی، به ویژه شمعهای سرد، نیمهگرم و گرم، با توجه به کد حرارتی آنها به عنوان یکی از عوامل کلیدی در عملکرد موتورها مورد بررسی قرار میگیرد. کد حرارتی یک شمع، میزان حرارتی که در آن در آخرین مرحلهی عملکرد آن ایجاد میشود و مقاومت آن در برابر این حرارت را مشخص میکند. شمع باید دمایی مناسب داشته باشد تا احتراق به موقع صورت گیرد و از رسوب شدن مخلوط گاز و سوخت بر روی الکترودها جلوگیری کند. شمعهای سرد با پایههای کوتاه حرارت را با سرعت بیشتری منتقل میکنند و برای موتورهای با دمای بالا مناسب هستند. شمعهای نیمهگرم با پایههای بلندتر توان انتقال حرارت کمتری دارند و برای خودروهایی با موتورهای حد وسط مناسبند. در نهایت، شمعهای گرم با پایههای بلندتر دمای حاصل از جرقهزنی را کمتر منتقل میکنند و برای موتورهای با دمای پایین مناسبند، تا از تشکیل رسوبات ناشی از احتراق جلوگیری کنند. بنابراین، انتخاب نوع شمع با کد حرارتی مناسب به دمای موتور و شرایط کاری آن بستگی دارد.
تاثیر شمع خودرو بر واتر پمپ خودرو
شمع خودرو نقش مهمی در عملکرد واترپمپ دارد. وقتی که شمع خودرو به طور صحیح کار نمیکند یا سوختن نامناسبی دارد، احتمالاً اتفاقاتی مثل سوختن ناقص سوخت در سیستم احتراق رخ میدهد که میتواند به گرمای زیاد و افزایش فشار در سیستم سردکننده منجر شود. این وضعیت ممکن است باعث افزایش دمای آب در سیستم تبرید شود. افزایش دما میتواند منجر به افزایش فشار آب واترپمپ شود و در نتیجه، بر روی عملکرد واترپمپ تأثیر بگذارد. واترپمپ معمولاً برای پمپ کردن آب به سردکننده و از طریق سیستم سردکننده به موتور اتومبیل کمک میکند. اگر دمای بالا یا فشار زیاد باشد، ممکن است واترپمپ به عملکرد ناقص یا خرابی برخورد کند. بنابراین، مراقبت از شمعهای خودرو و اطمینان از سوختن صحیح آنها میتواند به حفظ عملکرد صحیح واترپمپ کمک کند و همچنین برای آشنایی بیشتر با نقش واتر پمپ چیست میتوانید مقاله مربوطه را مطالعه کنید.
علت سوختن شمع ماشین چیست؟
شمع ها ممکن است به دلیل زمان، فرسودگی یا سایر مشکلات سیستم الکتریکی/اشتعالی در انجام کار خود کمتر موثر باشند. آنها ممکن است در طول زمان به دلیل احتراق، آلودگی یا گرمای بیش از حد دچار مشکل شوند و توانایی خود را در جرقه زدن مخلوط هوا و سوخت و دفع گرما از محفظه احتراق از دست بدهند.